Echt – by Guillaume Van der Stighelen

Maar daar in dat bootje, met mijn billen in het nat, daar was het dat mij voor het eerst de zin door het hoofd schoot: ‘Dit ben ik. Dit ben ik echt.’

‘Op een keer ben ik op een congres in Nederland en al die grote petrolbazen die zich in Antwerpen wilden vestigen worden daar aan mij voorgesteld. “Jefferson – Standard Oil”, “Kortekaas – Shell Oil”, “Gibson – Exxon Oil”, enzovoort en zo verder. Ik zeg: “Goeiendag. Lode Craeybeckx. Oekginnen Oil!”‘

Ik wilde, voor ik me in het leven stortte, beginnen van niets. Geen geld, geen ambitie, geen plannen. Ik ontmoette zoveel mensen die angst hadden om iets kwijt te geraken, terwijl ze niet eens wisten hoe het was te leven zonder al dat.

Het was niet met ‘echt’ dat wij worstelden. Het was met de betekenis die anderen er in onze plaats aan hadden gegeven en ons vaak opdrongen.

‘Ben ik dit wel echt?’ was niet meer dan de vaststelling dat de betekenis die je door anderen aan jezelf had laten geven, van geen kanten klopte.

Dat is het dus. Het Grote Mechanisme.
We hangen allemaal als slingers, samen aan eenzelfde kabeltje, opgespannen tussen angst en passie. Ergens daar in het midden, beneden, is een rustpunt. De echte ik. Wie ik echt ben. De mens wil daar naartoe, doet alles om er te geraken, vliegt er in volle vaart voorbij en ziet zich weer verder van zichzelf wegvliegen. Tot de echte ik zo klein wordt in het gezichtveld dat de vaart afremt. Er komt stilstand.
En langzaam zet de mens zich weer in beweging, sneller en sneller terug naar de echte ik. Het spel van de ziel. Onderweg wordt de beweging beïnvloed door miljoenen andere zielen op zoek naar hun rustpunt. Sommigen vlakbij, anderen ver weg. Reizigers die een plaatsje zoeken in een overboekt vliegtuig van een goedkope luchtvaartmaatschappij. Zonder genummerde plaatsen.

Ga weg van wat je zoekt en je zult het vinden. Loop weg van de waarheid en ze zal je willen achterhalen. Wat een prachtige paradox. Je vindt de waarheid niet, de waarheid vindt jou wel. Dus het heeft ook geen zin ze te zoeken. Ontken jezelf. Loochen jezelf.

Advertisements

No Comments

Be the first to start the conversation!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s